Dag 8 Go with the flow

Nu ben ik nog maar 15 kilometer verwijderd van Santiago de Compostela. Wat maakt het lopen naar hetzelfde doel zo bijzonder?


Wat mij vooral bijblijft zijn, naast dat lopen in een mooie omgeving sowieso heerlijk is, de ontmoetingen. Dat klinkt als een cliché. Maar waar vind je zoveel gelijkgestemden uit zoveel verschillende landen bij elkaar? Hier op de Camino dus. Van over de hele wereld komen ze hier naar toe met hetzelfde doel. En één voor één zijn het mooie mensen. Ik geef even een bloemlezing van mensen die ik de afgelopen dagen heb ontmoet.

Vandaag passeerde ik een grote familie Spanjaarden, waarvan de moeder een kinderwagen de berg op duwde. Er was er zelfs één in een camouflagepak. Die is waarschijnlijk in de verkeerde film beland. Veel gekker gaat het niet worden. Of het moeten de Koreanen zijn met hun bamboewandelstok. De Nederlanders herken je meteen, welverzorgd met iets teveel bagage. Ik noemde al eerder de vele Duitsers. En dan dat Russisch stel, waarvan de jongen een didgeridoo van plastic afvoerbuizen meesjouwt. Oh ja, dan heb je nog de Canadees en de Deense die elkaar leerden kennen op een eerdere Camino. Jaarlijks lopen ze samen een stuk. En de Engelsman van gisteren met zijn reuzenrugzak. En ik heb zelfs voor het eerst een echte Catalaanse ontmoet. En dan heb ik nog niet eens gehad over de Zwitsers, Italianen, de verdwaalde Oekraïners, Fransen, Amerikanen, Mexicanen, Zuid-Afrikanen en de bescheiden Australiërs. Het is een bont gezelschap dat de gele pijlen volgt en hier over de paden trekt. En ze hebben één ding gemeen, go with the flow. Straks zijn we in Santiago.

2 thoughts on “Dag 8 Go with the flow

 • Wil Popma

  Hoi Dolph,
  Dus bijna het (voornaamste) eerste doel bereikt van je wandeltocht. Voor de meeste mensen, die je beschrijft zal dat het eindpunt zijn; waarvoor zij zich mentaal en lichamelijk hebben voorbereid.
  Onze gesprekken met “camino’s” ,al dan niet gelovig, gingen toch vaak over begin of einde van een levensperiode; een pelgrimage; een opnieuw op weg zijn met nieuwe levensdoelen.
  Onze eigen gemakkelijk reis naar Santiago samen met camino’s die de tocht meermaals met fiets hadden gedaan was en is nog steeds in verschillende opzichten indrukwekkend voor ons.
  De stad, de kathedraal, de misviering met al die pelgrims is op zich een evenement.
  Veel rust, stilte, plezier en wandelvreugde verder!!!!

  • Dolph Cantrijn

   Dank Wil, in alle opzichten heb ik ervan genoten. Het lopen, de omgeving, en de ontmoetingen. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik op mijn weg geen persoonlijke vragen hoefde op te lossen. Wel alles lekker van je af laten glijden en in de stroom pelgrims te worden meegenomen. Morgen op weg naar het einde van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *