Dag 18 Reims, 0 km, totaal 388 km

Reims is de stad van de champagne. Dus bezoeken we op deze rustdag een champagnehuis. We krijgen een rondleiding door de wijnkelders van G.H. Martel. De jonge gids Louis weet veel over mousserende wijnen, maar ook over de geschiedenis van Reims. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad bijna helemaal verwoest door het artillerievuur van de Duitsers. Veel mensen schuilden in de kilometerslange ondergrondse gangen, waar nu de champagne ligt te rijpen.

Na de rondleiding mogen we drie soorten champagne proeven. We beginnen met een brut champagne, waar weinig suiker in zit. Daarna krijgen we een champagne rosé, een mix van rode en witte wijn. We sluiten af met een vintage champagne uit 2012, een uitzonderlijk goed wijnjaar volgens de kenners. Nu we meer weten over het productieproces dat aan strenge regels is gebonden, smaken de bubbels nog lekkerder dan met oud en nieuw.

We slenteren door de stad, die na de Eerste Wereldoorlog voor een groot deel in art deco-stijl herbouwd is. Ook nemen we nog een kijkje in de kathedraal. De rustdag heeft ons goed gedaan. Morgen gaan we op pad naar Epernay.