Dag 37 Villabon – Bourges-oost, 26 km, totaal 835 km

Het was een aangenaam verblijf in de pelgrimsherberg: goede bedden, schone lakens, een warme douche, een kookplaat en een koelkast. De deur staat open en de boel wordt schoongemaakt door mensen uit het dorp. We doen een donatie in een envelop en gooien die in de brievenbus van het gemeentehuis. Zo simpel kan het zijn.

Vandaag wijken we af van de camino, omdat we bij een hotel in het zuidoosten van Bourges uit willen komen. De route is niet pittoresk, maar wel bijzonder. Zo wandelen we langs fabrieken en de 702 Avord luchtmachtbasis, de op één na grootste luchtmachtbasis van Frankrijk. Dolph zegt grappend: “Hier zal ik maar geen foto’s maken.” Een paar stappen verderop staat een groot bord: ‘streng verboden te fotograferen’. Later lezen we dat het een nucleaire basis is.

We komen ook langs een zorgboerderij. In het landschap staan indrukwekkende houten kunstwerken. Ze zijn gemaakt door mensen met autisme. Een van de werken is getiteld: Golem. De maker heeft een reuzenrobot gecreëerd die tegelijkertijd een mythisch figuur is. 

In Bourges leggen we de rugzakken op de hotelkamer. Het is heerlijk om zonder ballast door deze levendige stad te wandelen. We struinen door het mooie centrum met vakwerkhuizen en gebouwen uit de renaissance. Ook bezichtigen we de kathedraal Saint-Etienne, die omgeven is door bloemenpracht.