Dag 44 Argenton-sur-Creuse – Cuzion, 24 km, totaal 980 km

Vandaag klimmen en dalen we rondom de rivier La Creuse. Het doet ons denken aan het begin van onze tocht, toen we in België langs de Maas liepen. Dat lijkt al zo lang geleden.

In een kerkje in het dorp Le Menoux komen we onverwacht terecht in de wonderlijke wereld van de Boliviaanse kunstenaar Jorge Carrasco, die getrouwd was met een Française. We staan met open mond te kijken naar de kleurrijke fresco’s die hij tussen 1968 en 1976 op de muren heeft geschilderd. 

We lezen dat Carrasco een kosmisch Godsidee had. Hij wilde zijn creativiteit inzetten om de opvatting te laten herleven dat God niets meer of minder is dan het leven zelf. Hij zegt: “De Kunst is Liefde, de Liefde is het Leven, het Leven moet je weten te leven en niet lijdzaam ondergaan.”

Carrasco is in 2006 overleden, maar zijn indrukwekkende oeuvre is in zijn atelier om de hoek te bewonderen. Daar krijgen we een rondleiding door de kleinzoon van de kunstenaar. Beneden staan prachtige sculpturen, veelal van vrouwenlichamen. 

Boven is het atelier, nog helemaal intact. Overal staan en hangen schilderijen. Volgens de kleinzoon zijn het er wel tweeduizend. Die moeten later een plek krijgen in een nog op te richten museum in het dorp. Diep onder de indruk wandelen we naar Cuzion, onze eindbestemming van deze dag.