Dag 47 La Souterraine – Marsac, 25 km, totaal 1043 km

We wandelen door het lieflijke, golvende landschap van de streek Limousin. De lichtbruine Limousin koeien steken mooi af tegen het groene grasland. De dieren kijken ons nieuwsgierig en vriendelijk aan. Daarna verslapt hun aandacht en grazen ze rustig verder.

Van oudsher komen deze runderen uit dit gebied en vroeger werden ze ingezet als trekdieren. Inmiddels is het koeienras wereldwijd verspreid voor de vleesproductie. Fijnproevers beschouwen het dier als de Limousine onder de koeien.

In Chamborand zijn we getuige van een kleine natuurramp, als we langs een vijver wandelen. In het water drijven honderden dode vissen, van voorntjes tot karpers. Door het lage waterpeil en de hoge watertemperatuur is er een zuurstoftekort ontstaan. Een tractor pompt water op om zuurstof toe te voegen, maar voor de meeste vissen komt de hulp helaas te laat.

Maandag wasdag, zo denken veel Fransen erover in verschillende dorpen waar we doorheen wandelen. Onze kleren kunnen ook wel een wasbeurt gebruiken aan het einde van deze snikhete dag.