Dag 49 Le Pont du Dognon – Saint-Léonard-de-Noblat, 16 km, totaal 1085 km

We beginnen de dag met een ‘bosbad’ als we ons weer onderdompelen in de groene en frisse natuur van de streek Limousin.

Onderweg naar Saint-Léonard-de-Noblat brengen we een bezoek aan Lourdes, maar dat valt een beetje tegen. Een paar boerderijen en een blaffende hond, meer is het niet.

Het middeleeuwse Saint-Léonard-de-Noblat is gebouwd rond de graftombe van Leonardus, de patroon en stichter van het stadje. Hij is de beschermheilige van de gevangenen, omdat hij een groot aantal gedetineerden heeft bevrijd en op het rechte pad heeft gebracht. Ook hielp hij aanstaande moeders bij een zware bevalling. In de kerk uit de elfde eeuw zijn relikwieën van Sint Leonardus te zien. Boven zijn graf hangen niet alleen kettingen en boeien van gevangenen, maar ook speentjes, babysokjes en knuffels.

Evenals elders in Frankrijk zijn veel winkels gesloten, maar een leegstaande charcuterie trekt onze aandacht. In de etalage staat de oude racefiets van wielerlegende Raymond Poulidor, de opa van Mathieu van der Poel en schoonvader van Adrie. Poulidor, ook wel ‘Poupou’ genoemd, was in de jaren zestig en zeventig een van de populairste renners van Frankrijk. Hij woonde in Saint-Léonard-de-Noblat en is hier in 2019 overleden.