Dag 52 Saint-Martin-le-Vieux – Châlus, 18 km, totaal 1152 km

Het is een bewolkte en koele dag, perfect wandelweer. Al lopend realiseren we ons hoeveel we deze reis te danken hebben aan onze voeten. Twee kleine ledematen die ons hele gewicht dragen en ook nog eens een rugzak van zeker tien kilo. Ze hebben al heel wat te verduren gehad: kiezels, rotsen, smeltend asfalt, kasseien, bergje op en bergje af. Vanavond zullen we ze weer vertroetelen met voetenbalsem, want dat hebben ze dubbel en dwars verdiend.

We brengen een bezoek aan het kasteel dat boven het stadje Châlus uittorent. Op deze plek werd de Engelse koning Richard Leeuwenhart in 1199 dodelijk getroffen door de pijl van een kruisboog. De huidige kasteelheer laat de geschiedenis herleven, soms op een wat knullige manier. Zo vinden we in de kelder een houten kooi met een pluchen tijger erin. Desondanks wanen we ons met een beetje fantasie in de riddertijd.

We dwalen door het woongebouw en de overblijfselen van de kapel en beklimmen de donjon, de enorme toren. Van daaruit kijken we uit over de vallei van de Tardoire en vragen ons af waar we morgen zullen lopen.