Dag 68 Vialotte – Gaillères, 28 km, totaal 1476 km

We ontbijten voor het altaar en pakken onze biezen in de vroege morgenstond. Maar natuurlijk niet voordat we een donativo hebben achtergelaten in het kerkje van Vialotte.

Op onze route door het bos komen we veel borden tegen die waarschuwen voor brandgevaar. Heel begrijpelijk, want de natuur is hier gortdroog. Deze zomer woedden er enorme bosbranden in de departementen Gironde en Landes, die we doorkruisen. Vorige week stond er weer een bos in brand in de buurt van Bordeaux.

Toen we eergisteren bij Yannick en Marie logeerden, vertelde Yannick dat hij jaren geleden een stuk bos van 14 hectare voor zijn kinderen had gekocht. Dat is helemaal opgegaan in de vlammenzee. Met een verdrietig gezicht liet hij foto’s zien van de vernietigende brand.

We vervolgen onze weg weer over een oude spoorlijn. Soms zijn de rails nog zichtbaar. Ook vinden we een paar schroeven waarmee de rails op de bielzen werden bevestigd. Met een beetje fantasie zien we de stoomtrein van weleer tussen de bomen door rijden.

In Roquefort nemen we afscheid van Harm, die daar in een pelgrimsherberg blijft overnachten. We hebben genoten van zijn humor en mooie verhalen. Het zou leuk zijn als we hem later op de route weer tegenkomen.

Wij hebben nog een flinke wandeling naar Gaillères voor de boeg, waar we bij een gezin met jonge kinderen verblijven. Daar aangekomen, zien we dat onze slaapkamer vol foto’s en ansichtkaarten hangt van pelgrims die hier ooit hebben geslapen.