Dag 1, Poppel – Reusel 21 km TOTAAL 21 km

Dag 01 Poppel-Reusel

 

Dag1 Poppel-Reusel

Café De Grens is het startpunt van de 80-daagse wandeltocht langs de rand van Nederland. Het volkscafé ligt precies op de grens tussen het Nederlandse Goirle en het Belgische Poppel, vlakbij Tilburg. Met de Belgisch buslijn 450 vanaf Station Tilburg is de grens van Poppel te bereiken. Een kaartje kost € 3. Dienstregeling (17/3/2016) vanaf station Tilburg:

2016-03-17 07.54.38

Buiten is de grenshandel en de geur van benzine alom aanwezig. Een zandpad gaat precies langs de grens richting Reusel. Op een uitstekend puntje van Nederland, aan de rand van het Belgische Gewestbos, staat grenspaal 205. De paal is ontsierd door kogelgaten:

grenspaal205kogelgaten

Precies op de grens kan de route vervolgd worden tot de grensovergang Reusel – Arendonk. Hier ligt het Smokkelmuseumke bij de grensovergang op de weg naar Arendonk. Hier worden smokkelverhalen uit de geschiedenis van Reusel bewaard. Toen de grens in 1993 openging, was het smokkelen verleden tijd. Nu is het museum en café open op iedere eerste zaterdag van de maand. Midden op weg bij de grensovergang is een hotel De Kempen gelegen. Een perfecte plaats om te overnachten. Voor de terugreis is er het busstation naast de kerk in het dorp. Daar kun je terugreizen naar Tilburg en Eindhoven.