Dag 102 San Martín del Camino – Astorga, 26 km, totaal 2169 km

Vandaag ontmoeten we Beatrice, een stevige Atlantische herfststorm, en trotseren we de elementen. 

Om te beginnen met het water. Dat is vannacht met bakken uit de hemel gevallen. Gelukkig is het droog als we vertrekken en het blijft vandaag bij een paar stevige buien. In Hospital de Órbigo steken we de rivier over via een lange, middeleeuwse brug met 19 bogen.

Dan de aarde. We hebben de drukke autoweg verlaten en wandelen een landelijk en ruig gebied in. Ons pad is roodbruin en een beetje modderig. Het landschap begint weer bergachtig te worden.

De lucht is onheilspellend en het waait hard. Gelukkig naderen we het stadje Astorga, waar we vandaag zullen blijven. Onderweg ontmoeten we twee jongens uit Mexico-stad, die met twintig andere Mexicanen op de Camino zijn. We hebben elkaar veel te vertellen over onze reizen door Mexico en Europa. De jongens wandelen voor me uit over een smalle en hoge spoorbrug. 

Het vuur vinden we in pelgrimsherberg San Javier, waar de houtkachel behaaglijk brandt. Als we zijn opgewarmd, maken we een kleine rondwandeling door Astorga. Het stadje heeft veel bezienswaardigheden, zoals een mooie kathedraal en het Paleis van Gaudí. 

Er is ook een lugubere plek: de Celda de las Emperadadas. In de middeleeuwen werden vrouwen in deze cel ingemetseld om te bidden en boete te doen, totdat ze uiteindelijk doodgingen. Ze hadden alleen contact met de buitenwereld via een klein raampje. Als ik door het raampje de cel inkijk, krijg ik het Spaans benauwd.