Dag 106 Ponferrada – Villafranca del Bierzo, 21 km, totaal 2246 km

Het is een relaxte wandeldag door een lieflijk, groen landschap. We lopen langs druivenranken en olijfbomen. De meeste druiven zijn al geoogst en de wijnflessen liggen in de bodega’s, klaar voor de verkoop.

We zien dat de olijvenpluk in volle gang is.  De plukkers gebruiken een soort elektrische harken, waarmee ze de olijven uit de boom ‘kammen’. De takjes met olijven vallen op een net. Een groepje vrouwen doet de olijven in een krat, waarna ze verwerkt kunnen worden.

We komen Villafranca del Bierzo binnen langs een Romaanse pelgrimskerk uit de tiende eeuw, met een ‘puerta del perdón’ (poort van de vergiffenis).

Pelgrims die het laatste stuk naar Santiago niet konden volbrengen, kregen hier vergiffenis. Het ging dan om mensen die ziek of geblesseerd waren en de bergen om die reden niet konden trotseren. 

Wij wandelen morgen wel verder over de bergen. Een stevige klim staat ons te wachten. Het is nog zo’n 200 kilometer naar Santiago en daarna gaan we zuidwaarts, naar onze eindbestemming Fátima.