Dag 107 Villafranca del Bierzo – Vega de Valcarce, 19 km, totaal 2265 km

We kunnen kiezen: een pad langs een drukke weg, tussen de bergen door, of een pad óver de bergen. Het wordt de tweede optie en dat is een goede keuze. De wandeling is spectaculair, maar wel erg nat. Zelfs de regencapes houden ons niet droog, maar dat deert ons niet.

Het eerste stuk gaan we behoorlijk steil naar boven. We komen drie pelgrims tegen die terugkeren, omdat ze het pad toch te moeilijk vinden. Na een kilometer of twee omhoog hebben we een schitterend zicht op Villafranca del Bierzo, het dorp waar we vannacht geslapen hebben.

Onderweg komen we onze pelgrimsvriend Harm weer tegen. We schuilen samen in een kleine herberg, waar we muesli met warme melk bestellen om een beetje op te warmen. Onze rugzakken en regencapes moeten we buiten laten uitlekken, onder een afdak. De natte schoenen staan bij de voordeur en wij zitten op kletsnatte kousenvoeten in de eetkamer.

We kijken onze ogen uit tijdens de afdaling. Prachtige wolken drijven langs de bergen. Het dorpje Vega de Valcarce is vandaag ons eindpunt. In het hostel vragen we om oude kranten, niet om te lezen, maar om in onze soppende schoenen te proppen. Morgenochtend staat ons weer een flinke klim te wachten en volgens de weersverwachtingen gaat het nog harder regenen dan vandaag.