Dag 123 Ponte de Lima – Barcelos, 36 km, totaal 2633 km

We verlaten Ponte de Lima langs de rivier waar het mooie stadje zijn naam aan dankt. Plotseling zien we een otter, die sierlijk door het water buitelt. Bij een vissentrap zit een aalscholver met gespreide vleugels te wachten tot er een lekker hapje voorbij komt zwemmen.

Onze route gaat door kleine dorpjes, langs olijfgaarden en sinaasappelbomen.

Bij een bakker komen we een Nederlander tegen. Hij kocht zeventien jaar geleden een ruïne, vijf kilometer zuidwaarts, knapte het huis op en kwam er na twee jaar achter dat het aan de Camino ligt. Sindsdien ontvangt hij pelgrims op zijn ‘quinta’, wat landgoed betekent. Zelf heeft hij nooit de Camino gelopen. “Mijn Camino is voor pelgrims zorgen”, zegt hij.

In een kerkje zien we weer een mooi beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. De kroon staat altijd scheef op haar hoofd, wat haar een aandoenlijke uitstraling geeft. We hebben nog niet kunnen achterhalen waarom de kroon scheef staat.

Tegenover het kerkje kijken we even door de open deur van een openbaar gebouw naar binnen. Op de grond staat een kartonnen doos met een levende haan erin. Misschien is het een voorbode van wat ons in Barcelos te wachten staat.

Volgens de legende werd lang geleden in Barcelos een man gearresteerd en beschuldigd van diefstal. Hij zwoer zijn onschuld en vertelde dat hij een pelgrimstocht maakte naar Santiago de Compostela.

Toch werd de pelgrim door de rechter veroordeeld tot de galg. De man wilde met de rechter praten. Toen hij bij de rechter werd gebracht, zat deze net met een paar vrienden te eten. De pelgrim zei weer dat hij onschuldig was. Geconfronteerd met het ongeloof van de aanwezigen, wees hij naar de geroosterde haan die op tafel lag en riep:
 

“Zo zeker als ik onschuldig ben, zal die haan kraaien als ik opgehangen word!”

Alle aanwezigen lachten om de absurditeit van de bewering, maar niemand durfde de haan te eten. Toen de pelgrim werd opgehangen, stond de haan op de tafel te kraaien.

De rechter realiseerde zich dat hij een fout had gemaakt, rende naar de galg en ontdekte dat de pelgrim nog steeds gered kon worden dankzij een slecht gemaakte knoop. Onmiddellijk werd de pelgrim vrijgelaten.

De ‘gelukshaan’ van Barcelos is het nationale symbool van Portugal geworden.