Dag 32 Tannay – Varzy, 19 km, totaal 733 km

We hebben overnacht bij Anne-Sophie en Philippe, een therapeute en een kunsthandelaar uit Parijs, die een oud huis in Tannay hebben gekocht. In hun gîte, genaamd ‘Champ d’etoiles’, ontvangen ze sinds kort pelgrims die op weg zijn naar Saint Jacques de Compostelle. We mochten aanschuiven voor een maaltijd en het werd een gezellige avond.

Bij het ontbijt drukt Philippe ons op het hart om in Varzy de kerk van Saint-Pierre te bezoeken. Daar zou een prachtig drieluik te zien zijn van een Nederlandse schilder. Ook het museum moet zeer de moeite waard zijn. Voor ons vertrek maakt Philippe nog een vrolijke foto van ons en de twee jonge vrouwen die ook in de gîte overnacht hebben. Zo worden alle gasten geportretteerd.

Het begint al snel te regenen en we trekken onze regenponcho’s aan. Ben je weleens gehuld in een regenponcho een berg opgewandeld? Als je boven bent, is de poncho aan de binnenkant net zo nat als aan de buitenkant.

Gelukkig klaart het snel op en kan de cape weer uit. In de buurt van Varzy genieten we van indrukwekkende vergezichten.

Als we op de plaats van bestemming arriveren, is de kerk van Saint-Pierre open. Achter het altaar hangt inderdaad een immens drieluik over het leven en sterven van de martelares Eugenia, in 1535 geschilderd door Barthelomeus Pons uit Haarlem.

We bezoeken ook het museum Auguste Grasset, met een bijzondere collectie kunstvoorwerpen, beeldhouwwerken en schilderijen. Een gouden tip van Philippe. De meeste indruk maakt een groot schilderij van Rex Barrat uit 1955. Het lijkt alsof we zo weer het landschap inlopen waar we vandaag uitgekomen zijn.