Dag 82 Puente la Reina – Estella, 22 km, totaal 1753 km

In onze herberg is gistermiddag een grote groep Koreanen neergestreken. Waarschijnlijk hadden ze nog last van de jetlag. Toen we gisteravond, na het eten van een pelgrimsmenu, rond 21 uur in de slaapzaal kwamen, lag iedereen al te slapen. Het was zo’n kakofonie van gesnurk, dat we er zachtjes om moesten lachen. Gelukkig had ik mijn oordoppen deze keer binnen handbereik.

‘s Ochtends om half 5 beginnen de eerste slaapzaalgenoten al in hun tassen te rommelen. Een uur later is iedereen klaarwakker, zijn de lampen aan en wordt er hardop gepraat. Vandaag gaan we dus  vroeg op pad.

We verlaten Puente la Reina over een oude, stenen brug. Het is nog donker en vleermuizen fladderen boven ons hoofd. Als het licht wordt, is het uitzicht over een uitgestrekte vallei betoverend mooi.

In de verte doemt een wit- en zandkleurig bergdorpje op onder de helderblauwe lucht. We lopen veelal over oude, stenen paden die vroeger ook al door pelgrims werden gebruikt.

De Camino Frances, die van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostella gaat, is dan ook de oudste en bekendste pelgrimsroute van Europa. Vanaf vandaag lopen we in westelijke richting naar Santiago, via mooie Spaanse steden als Logroño, Burgos en Leon. Na Santiago zullen we in Portugal zuidwaarts naar Fatima wandelen. Dan lopen we de pelgrims over de Portugese Camino tegemoet.