Dag 83 Estella – Los Arcos, 22 km, totaal 1775 km

Het is ‘el dia de los regalos’. We hebben maar liefst elf uur geslapen en dat voelt als een cadeautje.

Bij het ontbijt raken we aan de praat met een koppel uit Californië. De vrouw geeft ons allebei een camino-armbandje cadeau. Aan de binnenkant staan wijze woorden van paus Franciscus: ‘Live life as a pelgrimage – always forward, never quit!’

Ook wij gaan weer voorwaarts en geven niet op. Dat is vandaag niet zo moeilijk, want het is een prachtige wandeldag.

In Ayegui stoppen we natuurlijk bij de beroemde wijnfontein van Bodegas Irache. Hier mogen pelgrims gratis wijn tappen. De een houdt een beker onder het kraantje, de ander steekt zijn hoofd eronder of drinkt uit een sint-jacobsschelp.

Zelf neem ik alleen een slokje om te proeven. Wijn aan het begin van een lange wandeling is voor mij geen goed idee. Dolph denkt er anders over en vult zijn bidon. Vandaag loopt hij wat langzamer dan normaal.

Het landschap doet denken aan een western, met kale bergen, ruige rotswanden en gieren die boven ons hoofd cirkelen, op zoek naar een prooi. We wandelen in een aangenaam gezelschap van Amerikanen, Spanjaarden en Engelsen over de stoffige paden van Navarra.

Er zijn helaas ook pelgrims die cadeautjes achterlaten langs het pad in de vorm van gebruikte tissues en wc-papier. Het is zo respectloos om de gastvrije Spanjaarden op te zadelen met jouw rotzooi!