Fatima, op zoek naar de Tilburgse achtergrond

Nog een paar weken en dan vertrekken we echt richting Fatima. Maar voordat het zover is, zijn we in de Tilburgse geschiedenis van Fatima gedoken. Na de Tweede Wereldoorlog werd naast de wijk Broekhoven een nieuwe stadswijk gebouwd. Pastoor Piet van der Velden werd aangesteld om er een nieuwe parochie op te zetten. In 1950 stapte meneer pastoor in het vliegtuig naar de bedevaartplaats Fatima in Portugal. Hij keerde vol bewondering terug van zijn bedevaart. Daarom wijdde hij zijn parochie aan Onze Lieve Vrouw van Fatima. Zo ontstond de buurt Fatima in Tilburg, rondom de gelijknamige kerk. 

Helaas heeft de parochie de tand des tijds niet doorstaan. In 1980 kwam de kerk leeg te staan en volgens goed Tilburgs gebruik werd de kerk in 1990 gesloopt. Sinds enkele jaren hebben de oude gebouwen rond de kerk een monumentale status gekregen en zijn ze beschermd tegen de sloopkogel. Buurtbewoners hebben Stichting Erfgoed Fatima opgericht om meer aandacht te krijgen voor de bijzondere geschiedenis van hun wijk.

In de zoektocht naar een eerste stempel op onze credential, het pelgrimspaspoort, maakte ik kennis met een van de betrokken buurtbewoners. Zijn enthousiasme leverde meteen tal van verhalen op. Een daarvan was het terugplaatsen van het Mariabeeld in de nis naast de oude pastorie. Het leverde prompt een mooi, eerste verhaal op voor de krant