Ons avontuur in Stadsnieuws

Wie dit weekend in Tilburg Stadsnieuws in de brievenbus heeft gekregen, kan het nauwelijks ontgaan. We gaan naar Fatima. Dit is het verhaal:

Tilburgs koppel maakt voettocht van vijf maanden
Van Fatima naar Fatima


Op 14 juli vertrekken fotograaf Dolph Cantrijn (56) en zijn vrouw Lindy Popma (53) voor een lange wandeltocht van de wijk Fatima in Tilburg naar Fatima in Portugal. Ze leggen ongeveer 3000 kilometer af en hopen de bedevaartplaats in vijf maanden te bereiken. Op hun route dwars door België, Frankrijk, Spanje en Portugal gaan ze op zoek naar mooie beelden en interessante verhalen.

Dolph en Lindy wonen al ruim twintig jaar met hun dochter op de grens van de wijken Broekhoven en Fatima in Tilburg. De wijk Fatima dankt haar naam aan de gelijknamige kerk die hier ooit stond. De parochie Fatima is geïnspireerd op de bekende bedevaartplaats. “Gaan jullie helemaal naar Marokko lopen?” vragen sommige mensen verbaasd aan het koppel, niet wetend dat Fatima in Portugal ligt. In het voorjaar van 1917 verscheen Maria daar aan drie herderskinderen. Sindsdien is het Portugese Fatima een belangrijke bedevaartsplaats die elk jaar duizenden pelgrims trekt. Hoewel Dolph en Lindy zelf niet kerkelijk zijn, vinden ze het inspirerend om te zien hoe mensen kracht putten uit hun geloof.

Lange afstandswandelingen
Het is niet de eerste keer dat Dolph een lange wandeling maakt. In 2015 liep hij in tachtig dagen langs de grenzen en de kust van Nederland. Onderweg sliep hij zoveel mogelijk bij mensen thuis. Het project resulteerde in het boekje ‘Nederland rond in 80 dagen’. Ook samen hebben Dolph en Lindy veel lange afstandswandelingen gemaakt, één daarvan is het Pieterpad, een tocht van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Ze genieten ervan om elke dag weer op avontuur te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten en bijzondere plekken te ontdekken.

Rugzak
Precies vijfentwintig jaar geleden reisden ze samen een half jaar door Zuid-Amerika. Toen maakten ze verschillende wandeltochten in de Andes, bepakt met een zware rugzak. Die mooie reis zijn ze nooit vergeten. Hoewel ze nu een stukje ouder zijn, nemen ze weer alle benodigdheden op hun rug mee. Alleen is de rugzak nu beduidend lichter dan destijds. Onderweg naar Fatima overnachten ze in slaapzalen, kloosters, hotelletjes of bij mensen thuis. Een deel van de tocht gaat over bekende routes richting Santiago de Compostella in Noord-Spanje.

Wandelen in vrijheid
Lindy realiseert zich terdege hoe bevoorrecht ze is om deze wandeltocht door Europa te kunnen maken. Als docent Nederlands als tweede taal heeft ze vaak te maken met vluchtelingen die lange afstanden hebben afgelegd om een veilige plek te vinden. Ze is dankbaar dat zij in alle vrijheid kan wandelen, samen met haar man.

De belevenissen van Dolph en Lindy zijn te volgen via de wandelwebsite van Dolph: www.volgdolph.nl